4 Kasım 2021 Perşembe

ANTALYA

            Antalya şehri çok güzel bir yer. Burası yeşilliklerle çevrili de olsa daha çok binalar ve tarihi bölgelere sahip. Buranın nüfusu çok kalabalık, bunun nedeni ise buradaki oteller ,tarihi bölgeler ve diğer faaliyetler. İnsanlar bu faaliyetleri denemek veya görmek için Antalya şehrine geliyorlar. 

            Antalya şehri Türkiye'nin beşinci kalabalık şehridir. 2020 sonu itibarıyla nüfusu 2.548.308'dir. Türkiye'de Antalya şehri turizmin başkenti olarak görülür. Antalya'nın en kalabalık ilçesi 2019 yılı itibari ile 556.033 kişiyle Kepez ilçesidir Antalya şehri, "Attalos yurdu" anlamına gelir. Nedeni ise Antalya şehrini kuran II. Attalostur. 

               Antalya şehrinde biz antik tiyatroya gittik, orayı anlatmak gerekirse yüzlerce basamağı olan, bazı bölgelerinde küçük hapishane gibi odaları olan bir yer. Sanki o küçük odaların içerisinde birileri varmış gibi gözüküyor. Aspendos'un bir hikâyesi olduğunu orayı gezerken öğreniyoruz. Hikâye şöyle:

                Aspendos kralının bir zamanlar herkesin evlenmek istediği bir kızı varmış. Kral, kızını kime vereceğini bilememiş ve halka şöyle söylemiş: 

            Kim halkımız için en yararlı yapıyı yaparsa kızımı ona vereceğim. Bunun üzerine iki ikiz kardeş büyük bir yapı yapmışlar ve bu yapıyı Aspendos kralına sunmuşlar. Bu yapının su kemerleri çok iyiymiş, kral su kemerlerini çok beğenmiş ve su kemerlerini yapana kızını vermek istemiş. Tiyatronun mimarı Xenon krala bir oyun oynamak istemiş. Kral tiyatronun üst sıralarında gezerken bir fısıltı duymuş. Bu fısıltı şöyleymiş:  

            Kızını bana vermeli. Bunun üzerine kral kızını kılıçla ortadan ikiye ayırıp ikiz kardeşlere vermiş. Aspendos'un hikayesi ne kadar da garip değil mi? Hiç insan kızını kılıçla keser mi? Neyse sakın bunu masal zannetmeyin, her şey gerçekte de yaşanmış olaylar.

              Aspendos'un hikâyesini öğrendikten sonra yağmur yağmaya başladı ve Aspendos'tan ayrıldık.


Asel ALTINIŞIK

İsmetpaşa Ortaokulu 6/C Sınıfı Öğrencisi

1 yorum: