22 Kasım 2023 Çarşamba

SAYGI

Saygı kelimesinin anlamı sözlükte “bizden büyüklere incelik gösterme ve çekinme duygusu” şeklinde verilmiştir. Ama bana kalırsa saygı, bir yaşam duvarı, sevgi ve hayattır.

Bizler çok iyi biliyoruz ki çevremizde farklı müzik ve sanat anlayışına sahip, farklı damak tatlarına ve farklı spor dallarına ilgi duyan ve daha birçok konuda farklı görüşlere sahip insanlar var. Bunlar bizim yaşamımızı, hayatımızı ve sevgi duygumuzu oluşturan kavramlar. Fakat bazen bizler farkında olmadan herkesin kendimiz gibi düşünmesini bekleyip onların sevdiği şeyleri pervasızca yargılayabiliyoruz. Mesala “Iy, cidden bunları mı dinliyorsun?” ve “Midesiz misin, ekşiyi nasıl sevebiliyorsun?” gibi cümleler kurup karşımızdakinin kalbini kırmış, saygı çerçevesinden atmış oluruz kendimizi. Biz düşünmeden bu şekilde konuşup karşımızdakinden sevdiğimiz konulara saygı göstermesini bekleriz.

Hayatımız boyunca bizlere büyüklerimize, önemli kişilere ve büyük bir mesleğe sahip olanlara saygı göstermemiz öğretildi. Ama unutulan bir şey var ki küçükler büyüklerden ne işitir, ne görürse onu yapmakta ısrar ederler. Bizler küçüklerimize kaba ve pervasızca konuşup davranırsak “O daha küçük, ne anlar?” gibi düşüncelere kapılıp sevdiği ve ilgi duyduğu alanlara saygı göstermezsek onlar bize büyüdüklerinde ne saygı gösterirler ne de sevgi.

Uzun lafın kısası, bizler unutmamalıyız ki saygı sadece büyüklerimizin yanında usturuplu durup doğru konuşmak, insanların ilgi duyduğu şeyleri övmek değil; yaşı, makamı, mesleği veya görüntüsü nasıl olursa olsun ilk önce o kişiyi sevmektir. Yani saygının temeli sadece davranışlar ve güzel sözler değil, sevgidir bence.

Ecrin KABASAKAL

8/C


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder